Največje dovoljene teže iz homologacije
Objavljeno: Ne Mar 02, 2014 10:25 pm
V homologaciji sem zasledil podatek Največja dovoljena teža avtomobila, ki je bila v omenjenem primeru 2065 kg ( rubrika F.1 v homologaciji ). Dodatno je v homologaciji zapisan tudi podatek o največji dovoljeni teži prikolice z zavoro ( rubrika O.1.3 v homologaciji ), v omenjenem primeru je bilo to 1300 kg. Torej je vsota skupaj 3365 kg. kar pa me je zmotilo, pa je podatek, ki se prav tako nahaja v homologaciji in sicer rubrika F.3, ki pa govori o največji dovoljeni teži skupine vozil, ki pa je v omenjenem primeru samo 3065 kg, torej se nekje izgubi 300kg.
Preveril sem homologacijo svojega Scenica in ugotovil, da imam tudi tam podoben primer: 2010 kg + 1300 kg = 3000 kg. Ker pa imam prikolico z največjo dovoljeno težo 1100 kg, sem torej na seštevku 3110 kg, kar je 110 kg več, kot dovoljuje rubrika F.3.
Kolikor se spomnim, je skupina vozil vlečno in vlečeno vozilo skupaj? Zdi se mi jako čudno, da proizvajalec najprej navede največjo dovoljeno težo vozila, potem dovoli vleko prikolice XXX teže ( seveda z istim vozilom ), potem pa to isto vsoto tež omeji v drugi rubriki.
Če imam prav, utegnemo imeti prikoličarji kar nekaj težav. Preveril sem kar nekaj avtomobilov in seštevek tež vozila in prikolice večinoma ni enak rubriki F.3.
Poudarjam - ne govorim o potrebnem izpitu, zanimajo me samo teže iz homologacije oz. KAJ SMEM VOZIT!