Objavljeno: To Jul 26, 2011 3:45 pm
Danila - No povej, kaj si sedaj konstruktivnega glede teme - kampiranje s
psom - povedala? Razen, da mi spet ena (ali je to mogoče celo ista?)
oseba polaga neresnice. Kakšne človeške navade?
Še enkrat, za tiste, ki bolj počasi dojemajo - družinski član ni samo nekaj, kar lahko uveljaviš za davčno olajšavo, ga pelješ na nedeljsko procesijo ali podobno. Pes je družinski član v smislu, da ga tretiraš pasmi primerno, ga socializiraš z družino, otroki in okolico. Postane del družine. Vsi ga, ne samo imajo radi, ampak se AKTIVNO z njim ukvarjajo. Tak pes ve, kje mu je mesto, kdaj je čas za igro, kje je prostor za potrebo in podobno. Za vse to ni potrebna neka draga pasja šola. Le aktivno ukvarjanje s psom in vztrajnost. Ne boš verjela, ampak veliko večino pasem psov to osrečuje, navkljub njihovemu živalskemu poreklu.
"Alamar, žal, mi je zate, da tako slabo razmišljaš o ljudeh in si si prav zaradi tega nabavil psa, da bi ti bil za družbo."
Od kje pa to sklepaš? Vsi vi nestrpneži imate neverjeten dar dojemanja. No, naj te potolažim. Človeške družbe imam veliko in mnogokrat še preveč. Družbe tebi podobno razmišljujočih, se pa človek hitro naveliča. Psa sem pa dobil na način, ne boš verjela, da se mi je kot mladiček zasmilil privezan z verigo na neki kmetiji. In sem ga vzel, kljub nestrinjanju lastnikov stanovanja, kjer pes sedaj biva in kljub začetnemu negodovanju soproge. Verjetno sem res nesocialnež, ali pa vsaj čuden, da sem mu omogočil PSA dostojno življenje, ki verjetno po vaši logiki vključuje le čuvanje hiše na ketni, enkrat dnevno dajanje obroka in ob dobri volji mogoče celo kakšna pohvala.
Sedaj pa prosim nehajmo s to nepotrebno debato. Tema govori o kampiranju s psom in ne o definiciji in vzgoji psa. Mi je res žal, da moram sploh odgovarjati, na tako podle izjave. Kot je že predhodnica povedala. Vsi imamo izbiro. Lahko greš v kamp, kjer psi niso dovoljeni. Tudi takih je kar nekaj na izbiro. Tudi sam izbiram izključno kampe, kjer je za pse dobro poskrbljeno, kar vključuje tudi pasjo plažo v izogib konfliktom z gosti brez psa. Mi je res žal, da imate nekateri slabe izkušnje s kužki in njihovimi lastniki, a naj še enkrat poudarim, da je to izključno odgovornost nekaterih lastnikov, ki imajo nevzgojene pse in/ali so preveč arogantni do ostalih gostov kampa. Ne misliti, da gre to samo vam na živce. Tudi odgovornim lastnikom psov ni prijetno gledati odvezanih psov po kampu, ki nevzgojeno skačejo med otroki, se otresajo med ostalimi gosti in njihovih lastnikov, ki jih ne vodijo na potrebo v za to primeren kraj, ne pobirajo blata... Žal je vse v glavah ljudi, pa če nekateri to še tako vztrajno zanikajo. Kdor nima časa in volje se aktivno ukvarjati s psom, naj si ga ne omisli.